Na letošní v pořadí již druhé výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se konala dne 18. září 2018 pod záštitou ministra zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, MHA, a ministra zemědělství Ing. Miroslava Tomana, CSc., vystoupila celá řada uznávaných odborníků, ať už z lékařské praxe, akademické sféry nebo zástupců výrobců. Konference se účastnilo rekordních 120 účastníků a to potvrzuje nejen zájem veřejnosti o téma reformulací, ale také snahu sdílet zkušenosti a být připraven o problémech diskutovat, což velmi často v naší společnosti chybí. Platforma se v blízké budoucnosti mimo jiné více zaměří na informovanost o technologických možnostech výroby a úskalích, která s sebou snaha snižovat obsah negativně vnímaných živin přináší.

V úvodu vystoupila RNDr. Magdalena Hrabcová, Ph.D., předsedkyně Platformy pro reformulace, MUDr. Viera Šedivá, náměstkyně přo řízení Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny (Ministerstvo zemědělství ČR) a Mgr. Eva Gottvaldová, náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví - hlavní hygienička ČR (Ministerstvo zdravotnictví ČR).

 

     

 

Účastníci konference se po celou dobu mohli seznámit s výrobky, které byly oceněné v rámci soutěže PK ČR o nejvíce inovativní potravinářský výrobek a mohou být označeny logem Reformulace roku - upoutávka běžela jak ve foyer, tak přímo v hlavním sále. Občerstvení ke kávě se pak skládalo z muffinů, které dodala společnost SEMIX PLUSO, spol. s r.o. a které mají snížený obsahem cukru tak, aby vyhovovaly pamlskové vyhlášce (za "sladké s rozumem" dostala společnost SEMIX PLUSO, spol. s r.o. logo Reformulace roku). Slané občerstvení bylo na sladovém žitno-pšeničném řemeslném chlebu, který upekla společnost IREKS ENZYMA s.r.o., která za něj rovněž obdržela logo Reformulace roku. Z konference si účastníci mohli také odnést publikace z řady Fakta (cukry, sůl, tuky a pestrou stravu) a publikaci věnovanou označování potravin nebo letáky věnované úskalím reformulací a reformulacím v pekárenství.

 

   

 

PREZENTACE A PŘEDNÁŠEJÍCÍ:

I. blok: ZDRAVÝ SPOTŘEBITEL
    

předseda: Bc. Květa Krajíčková / předsedkyně sekce nutričních terapeutů, Česká asociace sester, Praha

Výživové trendy a jejich vývoj
    

Bc. Květa Krajíčková / předsedkyně sekce nutričních terapeutů, Česká asociace sester, Praha

Bezlepková dieta a zdravý spotřebitel ?
    

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. / vedoucí metabolické JIP II. interní kliniky a Centra výživy FTN, Praha
     

     

 

II. blok: DÍTĚ JE TAKÉ SPOTŘEBITEL
    

předseda: Mgr. Michal Kalman, Ph.D. / Institut aktivního životního stylu, Fakulta tělesné kultury, UPOL

Současný pohled na výživu kojenců a malých dětí
    

Prof. MUDr. Jiří Nevoral, CSc. / Pediatrická klinika Univerzity Karlovy, 2.LF a FN Motol

Pitný režim v dětském věku
    

MUDr. Peter Szitányi, Ph.D. / Klinika dětského a dorostového lékařství 1.LF UK a VFN, AquaLife Institut

Děti, pohyb a stravování v letech 1994 – 2018: HBSC studie
    

Mgr. Michal Kalman, Ph.D. / Institut aktivního životního stylu, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci

 

    

 

III. blok: VÝROBCI PRO SPOTŘEBITELE
    

předseda: RNDr. Magdalena Hrabcová, Ph.D. / předsedkyně Platformy pro reformulace

Alternativní suroviny a technologie v pekařském průmyslu
    

Ing. Eva Řehák Nováková / spolupracovník Svazu pekařů a cukrářů

Zkušenosti s reformulacemi v pekařském průmyslu
    

Václav Bozděch / PENAM, a.s.

Sodík v minerálních vodách
    

Ing. Martin Walter / spolupracovník Svazu minerálních vod

 

    

 

IV. blok: VĚDA PRO SPOTŘEBITELE
    

předseda: Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. / vedoucí, Ústav konzervace potravin, VŠCHT v Praze

Technologické možnosti při reformulacích potravin
    

Doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. / vedoucí, Ústav konzervace potravin, VŠCHT v Praze

Obsah soli v masných výrobcích a spotřebitelské vnímání slané chuti
    

MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA / přednosta, Ústav gastronomie FVHE, VFU Brno

Výsledky v oblasti epigenetických mikronutrientů
    

Prof. RNDr. Vladimír Král, DSc. / vedoucí výzkumné skupiny, BIOCEV Vestec

 

      

 

Těšíme se na vaši účast znovu příští rok v září !

Aktuálně