Dne 29. 7. 2018 byly vyhlášeny výsledky 5. ročníku soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“.  Partnerem  5. ročníku byla Komerční banka, a.s.. Přihlašování výrobků do soutěže  probíhalo v termínu od 31. března do  30. června 2018 a mohly se do ní přihlásit potravinářské společnosti, resp. jejich nové nebo významně zdokonalené výrobky, které byly uvedeny výrobcem na trh v posledních 3 letech. Ve stanoveném termínu se přihlásilo 23 společností s celkem 61  výrobky. Pro řádné přihlášení do soutěže bylo nutné dodat přihlášku, laboratorní analýzu výrobku nebo čestné prohlášení o výživové hodnotě výrobku a nakonec pro hodnocení také samotný výrobek. O „Cenu  Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní potravinářský výrobek“ se tak utkaly tyto společnosti: ADVENI MEDICAL, spol. s r.o., Aurosa, s.r.o., BEAS, a.s., Bezlepková pekárna Liška s.r.o., Corax Trading, s.r.o., Emco spol. s r.o., FrostFood a.s., IDC-FOOD, s.r.o., IREKS ENZYMA s.r.o., ISOline EU, s.r.o.,  Kateřina Jiroušková, Kitl s.r.o.,  MASO UZENINY PÍSEK, a.s., MASO UZENINY POLIČKA, a.s., Nestlé Česko, s.r.o., PENAM a.s., Plzeňský Prazdroj a.s., POOLec s.r.o., Semix Pluso, spol. s r.o., Tajemství chuti RAMDAM s.r.o., UNILEVER ČR, spol. s r.o., Uzeniny Příbram, a.s., VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků.

Hodnotící komise  byla složená z odborníků Potravinářské komory ČR, Ministerstva zemědělství ČR, Výzkumného ústavu mlékárenského, s.r.o., Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v.v.i.,  Výzkumného ústavu sladařského a pivovarského, a.s., Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně a společnosti EUROFINS CZ, s.r.o.  Kritéria pro hodnocení soutěže byla již od počátku jasně nastavena. Inovativnost výrobku tvořila 30 %, výživová hodnota výrobku ve smyslu celkového profilu potraviny 30 %, senzorické vlastnosti 30 % a celkový dojem hodnotitele 10 %.

 

Cena Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní výrobek byla za rok 2018 odbornou porotou udělena ve skupině:

„Mikropodnik“ v následujících kategoriích:

Inovace v rámci potravin pro zvláštní výživu:

  • Kateřina Jiroušková – Bábovka bez lepku
  • Bezlepková pekárna Liška s.r.o. – Bezlepkový Bandur Rustikal a bezlepkový Bandur ovesný

Inovace v oblasti „Potraviny, zdraví a reformulace“:

  •  ADVENI MEDICAL, spol. s r.o. - Krekry s mákem a řasou Nori a bezlepkový chléb BODYGUUARD
  • Corax Trading, s.r.o. – Bejby Jerky krůtí

Inovace v oblasti „Kvalita a bezpečnost“:

  • POOLec, s.r.o. – Šumavská Skleněnka – ocenění za design a vysoký podíl ruční práce

Logo „ Reformulace roku“ mají právo používat tyto společnosti:

  •  Corax Trading, s.r.o. – Bejby Jerky krůtí a Bejby Jerky hovězí
  • ADVENI MEDICAL, spol. s r.o. - Bezlepkový chléb BODYGUARD, bezlepkový chléb GENTLEMAN, krekry s chia semínky a brokolicovými klíčky a krekry s mákem a řasou Nori.

 

„Ostatní podniky“ v následujících kategoriích:

Inovace v rámci potravin pro zvláštní výživu“:

  •  Plzeňský Prazdroj, a.s. - Birell bez lepku
  • Semix Pluso, spol. s r.o. - Ovesná Omega-3 kaše s rakytníkem bez lepku

Inovace v oblasti „Potraviny, zdraví a reformulace“:

  • Semix Pluso, s.r.o. - Sladké s rozumem
  • IDC-FOOD, s.r.o. - Dezert za studena
  • Nestlé Česko, s.r.o. - JOJO Medvídci 30 % méně cukru

 Inovace v oblasti „Kvalita a bezpečnost“:

  •  PENAM, a.s. – Chléb Himalájský
  • UNILEVER ČR, spol. s r.o. - Solero Smoothie - Mražený krém ovocný ananasový s částečně kandovanými kousky ananasu (24 %)
  • VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků Váhala – Šunka bez éček

 Logo „ Reformulace roku“ mají právo používat tyto společnosti:

  •  Emco spol. s r.o. - Emco Super kaše Chia semínka&lesní směs a Emco Super kaše Protein&chia s višněmi
  • IDC-FOOD, s.r.o. – Dezert za studena vanilkový
  • MASO UZENINY PÍSEK, a.s. - MÚÚÚ Šunka omega-3
  • Nestlé Česko, s.r.o.. – MAGGI Snackito Thajská kari čočka
  • Nestlé Česko, s.r.o.. – JOJO Medvídci 30 % méně cukru
  • UNILEVER ČR, spol. s r.o. - Hellmann´s salátový dresink med a hořčice a Hellmann´s salátový dresink Tisíc ostrovů
  • PENAM, a.s. – Večerní chlebík
  • Semix Pluso, s.r.o. – Sladké s rozumem
  • IREKS ENZYMA s.r.o. – Sladový samožitný chléb se SLADEM Premium, Sladový žitno-pšeničný chléb se SLADEM Premium

 

V letošním roce byl počet výrobků dvojnásobný ve srovnání s předcházejícími ročníky. Výrobci přihlásili velmi zajímavé výrobky, je vidět, že zájem výrobců o inovace roste a že zejména roste zájem se se svými výrobky pochlubit. Hodnotící komise měla letos velmi těžké rozhodování. Těší nás, že je soutěž mezi výrobci stále populární a že výrobci pochopili, jaké možnosti přináší.“, řekl ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Ing. Miroslav Koberna, CSc., který certifikáty oceněným společnostem slavnostně předá u příležitosti konání Žofínské fóra v říjnu 2018.

Vítězové v uvedených kategoriích obdrží certifikáty k „Ceně PK ČR za nejlepší inovativní potravinářský výrobek“ podle konkrétní kategorie. Ostatní zúčastněné společnosti obdrží certifikát za účast. Společnosti, které se umístily na oceněném místě, získají balíček mediální propagace (propagace společnosti a výrobků v tištěných a internetových médiích) a poukaz k účasti jednoho zástupce společnosti na mezinárodním veletrhu potravin a nápojů SIAL v Paříži ve dnech 21. - 25. 10. 2018.  Pro mikropodniky společnost EUROFINS CZ, s.r.o. poskytne stanovení výživových údajů podle platné legislativy na oceněné výrobky. Výrobci, kteří mohou využívat logo „Reformulace roku“, budou moci své výrobky prezentovat na nadcházejících akcích Platformy pro reformulace.

Výsledky byly společnostem oznámeny dne 29.7. 2018 a dále budou také zveřejněny na webových stránkách soutěže http://soutez.foodnet.cz. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání ocenění vítězným společnostem bude na Žofínském fóru v říjnu 2018. Detaily vyhlášení budou se společnostmi komunikovány individuálně.