Od roku 2007 výrobci potravin zdokonalovali poskytování informací o výživových benefitech potravin prostřednictvím systému GDA.

Pro správné fungování organizmu je vedle celkového energetického příjmu stejně důležité i to, odkud energie pochází. To znamená zajištění správného rozložení živinových zdrojů nejenom energetických (bílkovin, tuků, sacharidů), ale také neenergetických (vody, vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a dalších). Užitečnou pomůckou pro sledování poměru energie, základních živin a ostatních látek, důležitých pro zdraví člověka, může být značení GDA. Součástí značení GDA byl širší soubor zveřejňovaných informací než obvykle uváděné základní informace o množství energie a základních živin. Upozorňoval také na složky potravy, které mají vliv na zdraví spotřebitele, jako je vysoký obsah sodíku / soli či nasycených mastných kyselin. Více informací o tomto systému značení naleznete zde a zde.

V současné době je systém GDA překonaný pravidly, která pro dobrovolné opakování výživových údajů stanoví nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Ve formě, která z nařízení vychází, se ale stále objevují na potravinách. Nyní se jim však říká referenční hodnota příjmu.