Potravinářská komora České republiky a podpora reformulovaných potravin a nápojů

 

            Od roku 2014 vyhlašuje Potravinářská komora ČR „Cenu Potravinářské komory o nejlepší potravinářský inovativní výrobek“ a to pro všechny potravinářské komodity. 

Cílem této aktivity České technologické platformy pro potraviny je podpořit transfer výsledků potravinářského výzkumu a vývoje do praxe a zavádění inovací s důrazem na kvalitní české potraviny. Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny dlouhodobě usilují o zvýšení kvality českých potravin a posílení konkurenceschopnosti tradičních českých potravinářských výrobců. Tato soutěž je plně v souladu s prioritami zvýšení podílu kvalitních českých výrobků na tuzemském trhu a nárůstu vývozu produktů s vysokou přidanou hodnotou.

Oblast inovací je rozdělena do několika kategorií (a výrobce si může vybrat, do které kategorie jeho inovace spadá), a to včetně kategorie „Reformulace roku“.

 

V roce 2017 byla rozšířena oblast inovací o novou oblast a to „Reformulace roku“, jejíž součástí můžou být:

1. Potraviny, u kterých byl snížen obsah cukrů, tuku anebo soli.

2. Potraviny, u kterých byl snížena energetická hodnota .

3. Potraviny, u kterých byla změněna skladba mastných kyselin, např. snížení nebo odstranění transmastných kyselin, snížení podílu nasycených mastných kyselin, atd.

4. Potraviny, u kterých díky způsobu zpracování zůstávají zachovány dobré výživové vlastnosti surovin (např.: vitaminy, minerální látky, vláknina), případně u kterých byl zlepšen obsah obohacením či navýšením obsahu určité živiny nebo složky bohaté na danou živinu (např. navýšení obsahu vlákniny, bílkovin atd.)

5. Potraviny, které obsahují látky s pozitivním vlivem na lidské zdraví (schválené zdravotní tvrzení).

Jak výrobce zařadí reformulované potraviny a nápoje do databáze reformulovaných potravin a nápojů?

 

Výrobci potravin v ČR si jsou vědomi toho, že mají možnost napomáhat zlepšení zdraví spotřebitelů, a to zejména tím, že jim nabídnou širokou škálu výrobků, jak těch „standardních“, tak těch ve kterých došlo ke snížení energetické hodnoty či vylepšení nutričního složení. Výrobci postupně přehodnocují receptury a reformulují celou řadu výrobků. Výsledkem je nabídka produktů se sníženým obsahem cukru, soli nebo vylepšená struktura obsažených tuků.

a) Přihlášením do soutěže „Cena Potravinářské komory o nejlepší potravinářský inovativní výrobek“ 

Výrobky přihlášené do kategorie „Reformulace roku“ jsou automaticky zařazeny do databáze reformulovaných potravin a nápojů (vítězné i nevítězné)

b) Podáním žádosti o zařazení do databáze reformulovaných potravin a nápojů

Výrobci mají možnost požádat o zařazení reformulovaných výrobků, které vyvíjí v rámci svých výrobkových řad na základě žádosti podané na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Další informace budou následně zaslány. Na výrobky se vztahují stejné podmínky v rámci kategorie "Reformulace roku" uvedené na stránkách soutěže. Žádost bude posouzena nezávislou odbornou komisí.

Registrace do databáze není zpoplatněna.