Cukry

Cukry jsou podskupinou sacharidů, které představují spolu s bílkovinami a tuky trojici základních makroživin. Cukry jsou tzv. jednoduché sacharidy, které se vyznačují sladkou chutí. Nejběžnější je sacharóza (cukr z cukrové řepy nebo cukr třtinový), laktóza (mléčný cukr), fruktóza (ovocný cukr) a glukóza (hroznový cukr). Přidané cukry by měly tvořit maximálně 10 % z denního energetického příjmu. Při příjmu 2 000 kcal je to 50 g. Takové množství je obsaženo např. v 0,5 l slazeného nealkoholického nápoje. Nadměrná konzumace slazených nápojů, ochucených mléčných výrobků, slazených snídaňových cereálií, jemného a trvanlivého pečiva (např. plněné oplatky, koblihy apod.), cukrářských výrobků, zmrzliny, čokolády a cukrovinek vede k nadváze a obezitě a je také příčinou zubního kazu. Jedním z cílů reformulací je snížení obsahu cukrů v potravinách.

Kromě jednoduchých sacharidů existují tzv. sacharidy složené neboli polysacharidy. Jejich zdrojem jsou přílohy jako brambory, rýže, těstoviny, obiloviny (bulgur, kroupy aj.) a luštěniny. Doporučený příjem celkových sacharidů tvoří 50–55 % z denního příjmu energie.

Tip: Sacharidy jsou někdy nesprávně označovány jako uhlohydráty nebo uhlovodany.

http://slot-gacor.nysenate.gov/ https://link-slot-gacor.topacademy.wagor.tc.edu.tw/ http://slot-gacor.next.pwc.com/ https://diperta.padang.go.id/alsin/resources/slot-gacor/ http://slot-deposit-pulsa.learning.moleskine.com/ https://simonak.demakkab.go.id/project/views/slot-online-gacor88 https://slot-gacor.project-c.eidos.com/ https://link-slot-gacor88.nebuta.its-mo.com/ https://restorecal.org/ https://www.isbi.ac.id/-/slot-gacor/ https://slot-gacor88.temply.bizocean.jp/ https://occmakeup.com/
langkah curang Joker678app http://slot88.p1.wrc.com/ https://joker123.ouroboros.ultimaker.com/